i

Waterhardheid Overveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Overveen bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Overveen is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Overveen biedt plaats aan 4.160 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Overveen hoort bij de gemeente Bloemendaal. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Overveen

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Overveen waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Overveen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Overveen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Overveen?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Overveen is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.