i

Waterhardheid Overveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Overveen ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Overveen is een kleine woonplaats met 4.160 inwoners. Overveen bevindt zich in de gemeente Bloemendaal. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Overveen

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Overveen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Overveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Overveen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Overveen?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Overveen is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.