i

Waterhardheid Ovezande

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Ovezande. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Ovezande is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Ovezande telt 1.155 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Ovezande is onderdeel van de gemeente Borsele. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Ovezande

Iemand kan waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ovezande waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Ovezande**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ovezande

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Ovezande?

Een ieder ondervindt onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in oorden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ovezande is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.