i

Waterhardheid Papendrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Papendrecht minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Papendrecht is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Papendrecht is een vrij grote woonplaats met 32.085 inwonenden. Papendrecht is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Papendrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Papendrecht

De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Papendrecht objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Papendrecht**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Papendrecht

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Papendrecht?

Iedereen beleeft onthard kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Papendrecht is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.