i

Waterhardheid Pernis Rotterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Pernis Rotterdam is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Pernis Rotterdam is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Pernis Rotterdam is een kleine woonplaats met 4.790 inwonenden. Pernis Rotterdam hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Pernis Rotterdam

Iemand kan een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Pernis Rotterdam objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Pernis Rotterdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Pernis Rotterdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Pernis Rotterdam?

Iedereen ondervindt volledig zacht water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Pernis Rotterdam is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.