i

Waterhardheid Petten

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Petten heeft een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Petten is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Petten telt 1.665 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Petten ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Petten

Iemand kan waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Petten waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Petten**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Petten

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Petten?

Iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Petten is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.