i

Waterhardheid Petten

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Petten. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Petten telt 1.665 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Petten maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Petten

De beleving van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Petten objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Petten**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Petten

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Petten?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Petten is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.