i

Waterhardheid Piershil

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Piershil is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Piershil is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Piershil is een kleine woonplaats met 1.635 inwonenden. Piershil ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Korendijk.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Piershil+Korendijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Benno Grevers - 's-Gravenhage
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Piershil

De waarneming van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Piershil waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Piershil**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Piershil

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Piershil?

Een ieder beleeft onthard leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Piershil is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.