i

Waterhardheid Piershil

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Piershil. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Piershil is een kleine woonplaats met 1.635 inwonenden. Piershil hoort bij de gemeente Korendijk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Piershil+Korendijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

LLB - 's-Gravenhage
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Piershil

De waarneming van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Piershil objectief meten

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Piershil**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Piershil

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Piershil?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Piershil is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.