i

Waterhardheid Pijnacker

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Pijnacker heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Pijnacker is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Pijnacker is een betrekkelijk kleine woonplaats met 22.160 inwonenden. Pijnacker bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Pijnacker

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "OK" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Pijnacker waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Pijnacker**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Pijnacker

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Pijnacker?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Pijnacker is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.