i

Waterhardheid Pijnacker

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Pijnacker kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Pijnacker telt 22.160 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Pijnacker is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Pijnacker

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Pijnacker objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Pijnacker**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Pijnacker

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Pijnacker?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Pijnacker is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.