i

Waterhardheid Poeldijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Poeldijk heeft een waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Poeldijk is een kleine woonplaats met 5.710 inwonenden. Poeldijk maakt deel uit van de gemeente Westland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Poeldijk

Iemand kan waterhardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Poeldijk waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Poeldijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Poeldijk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Poeldijk?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Poeldijk is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.