i

Waterhardheid Poeldijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Poeldijk ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Poeldijk is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Poeldijk is een kleine woonplaats met 5.710 inwoners. Poeldijk bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Poeldijk

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Poeldijk waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Poeldijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Poeldijk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Poeldijk?

Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Poeldijk is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.