i

Waterhardheid Poortugaal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Poortugaal kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Poortugaal is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Poortugaal is een zeer kleine woonplaats met 9.890 inwonenden. Poortugaal hoort bij de gemeente Albrandswaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Poortugaal

Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Poortugaal objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Poortugaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Poortugaal

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Poortugaal?

Onthard water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Poortugaal is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.