i

Waterhardheid Purmer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Purmer is 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Purmer is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Purmer telt 150 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Purmer hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Waterland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Purmer

De perceptie van een gegeven waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douche accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Purmer waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Purmer**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Purmer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Purmer?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Purmer is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.