i

Waterhardheid Purmer (Waterland)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Purmer. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Purmer biedt plaats aan 150 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Purmer is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Waterland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Purmer

De waarneming van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Purmer waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Purmer**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Purmer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Purmer?

Een ieder ervaart volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Purmer is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.