i

Waterhardheid Purmerend

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Purmerend heeft een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Purmerend is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Purmerend hoort bij de top-50 steden van Nederland en is daarmee een tamelijk grote woonplaats met 79.480 inwonenden. Purmerend is onderdeel van de gemeente Purmerend. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Purmerend+Purmerend

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Jan Insinger - Purmerend
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Purmerend

De gewaarwording van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Purmerend waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Purmerend**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Purmerend

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Purmerend?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Purmerend is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.