i

Waterhardheid Purmerend

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Purmerend. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Purmerend telt 79.480 inwonenden. Het hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een zeer uitgestrekte woonplaats. Purmerend bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Purmerend.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Purmerend

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Purmerend waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Purmerend**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Purmerend

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Purmerend?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Purmerend is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.