i

Waterhardheid Purmerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Purmerland minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Purmerland is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Purmerland is een kleine woonplaats met 410 inwonenden. Purmerland is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Landsmeer.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Purmerland

U kunt een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Purmerland objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Purmerland**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Purmerland

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Purmerland?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Purmerland is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.