i

Waterhardheid Putten

 • Zacht
  0
 • 6.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Putten heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,70 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Putten is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Putten telt 23.960 inwonenden. Dit is een vrij kleine woonplaats. Putten ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Putten.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Putten+Putten

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Anita - Hengelo
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Putten

De beleving van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,70 dH "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de douche accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water van 6,70 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Putten objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,70 dH in Putten**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Putten

Berekening voor 6,70 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Putten?

Iedereen ervaart zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Putten is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,70 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.