i

Waterhardheid Putten

 • Zacht
  0
 • 6.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,70 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Putten. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag.

Putten telt 23.960 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Putten bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Putten.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Putten+Putten

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Anita - Twello
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Putten

De ervaring van een vastgestelde hardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,70 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douche dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water van 6,70 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Putten objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,70 Duitse graden in Putten**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Putten

Calculatie voor 6,70 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Putten?

Iedereen ervaart onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Putten is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,70 naar 0 Duitse graden te reduceren.