i

Waterhardheid Puttershoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Puttershoek. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Puttershoek is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Puttershoek telt 6.855 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Puttershoek maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Binnenmaas.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Puttershoek

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 dH misschien "acceptabel" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Puttershoek waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Puttershoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Puttershoek

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Puttershoek?

Een ieder ervaart kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Puttershoek is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.