i

Waterhardheid Puttershoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Puttershoek kenmerkt zich door een waterhardheid van 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Puttershoek is een kleine woonplaats met 6.855 inwoners. Puttershoek ligt in de gemeente Binnenmaas. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Puttershoek

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Puttershoek objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Puttershoek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Puttershoek

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Puttershoek?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Puttershoek is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.