i

Waterhardheid Ravenswaaij

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Ravenswaaij. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Ravenswaaij is 11,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Ravenswaaij biedt plaats aan 405 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ravenswaaij bevindt zich in de gemeente Buren. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Ravenswaaij

De indruk van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,90 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 4,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Ravenswaaij objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,90 dH in Ravenswaaij**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ravenswaaij

Calculatie voor 4,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Ravenswaaij?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ravenswaaij is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.