i

Waterhardheid Reeuwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Reeuwijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Reeuwijk is een kleine woonplaats met 9.805 inwoners. Reeuwijk bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Reeuwijk

Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Reeuwijk objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Reeuwijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Reeuwijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Reeuwijk?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Reeuwijk is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.