i

Waterhardheid Reeuwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Reeuwijk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Reeuwijk is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Reeuwijk telt 9.805 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Reeuwijk hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Reeuwijk

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Reeuwijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Reeuwijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Reeuwijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Reeuwijk?

Iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Reeuwijk is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.