i

Waterhardheid Renesse

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Renesse is ongeveer 6,38 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Renesse is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Renesse is een kleine woonplaats met 1.580 inwonenden. Renesse hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Renesse

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Renesse objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Renesse**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Renesse

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Renesse?

Een ieder ervaart onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Renesse is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 dH te reduceren.