i

Waterhardheid Renswoude

 • Zacht
  0
 • 6.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,10 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Renswoude. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Renswoude is 0,00 Duitse graden. Dit is water.

Renswoude telt 4.895 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Renswoude hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Renswoude.

Hardheid meter

Kaart van place+Renswoude+Renswoude

"Review beoordeling: 10 uit 10"

M. van Zuilen - Woerden
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Renswoude

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,10 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,10 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Renswoude objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,10 dH in Renswoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Renswoude

Rekensom voor 6,10 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Renswoude?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Renswoude is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,10 naar 0 dH te reduceren.