i

Waterhardheid Renswoude

 • Zacht
  0
 • 6.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Renswoude is ongeveer 6,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Renswoude telt 4.895 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Renswoude hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Renswoude.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Renswoude

De waarneming van een gegeven waterhardheid is zeer subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,10 dH "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Renswoude waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,10 dH in Renswoude**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Renswoude

Becijfering voor 6,10 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Renswoude?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Renswoude is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,10 naar 0 dH te verminderen.