i

Waterhardheid Rhenen

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Rhenen. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Rhenen is een naar verhouding kleine woonplaats met 14.605 inwoners. Rhenen hoort bij de gemeente Rhenen. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Rhenen+Rhenen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Fam.L. proost - Rhenen
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Rhenen

Men kan een hardheid van 6,50 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Rhenen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,50 dH in Rhenen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rhenen

Rekensom voor 6,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Rhenen?

Een ieder ondervindt volledig zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rhenen is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,50 naar 0 dH terug te dringen.