i

Waterhardheid Rhenen

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Rhenen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Rhenen is 0,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als water.

Rhenen biedt plaats aan 14.605 inwonenden. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Rhenen hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Rhenen.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Rhenen

Mensen kunnen een hardheid van 6,50 dH "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water van 6,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Rhenen waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,50 Duitse graden in Rhenen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rhenen

Berekening voor 6,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Rhenen?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rhenen is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,50 naar 0 dH terug te dringen.