i

Waterhardheid Rhenoy

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Rhenoy heeft een waterhardheid van om en nabij 7,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Rhenoy telt 690 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Rhenoy is onderdeel van de gemeente Geldermalsen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Rhenoy

De perceptie van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 dH "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 7,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Rhenoy waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 dH in Rhenoy**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Rhenoy

Calculatie voor 7,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Rhenoy?

Iedereen ervaart kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rhenoy is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.