i

Waterhardheid Rhenoy

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Rhenoy is ongeveer 7,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Rhenoy is 9,20 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Rhenoy biedt plaats aan 690 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rhenoy bevindt zich in de gemeente Geldermalsen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Rhenoy

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Rhenoy waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,00 dH in Rhenoy**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rhenoy

Calculatie voor 7,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Rhenoy?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rhenoy is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,00 naar 0 dH te verminderen.