i

Waterhardheid Ridderkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Ridderkerk is 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Ridderkerk is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Ridderkerk is een naar verhouding grote woonplaats met 45.325 inwonenden. Ridderkerk is onderdeel van de gemeente Ridderkerk. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Ridderkerk

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en het boenen van de kranen aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Ridderkerk waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Ridderkerk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ridderkerk

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Ridderkerk?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ridderkerk is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.