i

Waterhardheid Ridderkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Ridderkerk heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Ridderkerk is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Ridderkerk biedt plaats aan 45.325 inwonenden. Dit is een naar verhouding grote woonplaats. Ridderkerk hoort bij de gemeente Ridderkerk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Ridderkerk

Iemand kan hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Ridderkerk objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Ridderkerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ridderkerk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Ridderkerk?

Een ieder ondervindt volledig zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ridderkerk is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.