i

Waterhardheid Rijnsaterwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Rijnsaterwoude. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Rijnsaterwoude telt 1.210 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Rijnsaterwoude maakt deel uit van de gemeente Kaag en Braassem. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Rijnsaterwoude+Kaag en Braassem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

De Jeu - Roelofarendsveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Rijnsaterwoude

Men kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "prima" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Rijnsaterwoude waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Rijnsaterwoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rijnsaterwoude

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Rijnsaterwoude?

Een ieder ervaart volledig zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijnsaterwoude is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.