i

Waterhardheid Rijnsaterwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Rijnsaterwoude is 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Rijnsaterwoude is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Rijnsaterwoude is een zeer kleine woonplaats met 1.210 inwonenden. Rijnsaterwoude hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Rijnsaterwoude+Kaag en Braassem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

De Jeu - Roelofarendsveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Rijnsaterwoude

De betekenis van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Rijnsaterwoude objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Rijnsaterwoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijnsaterwoude

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Rijnsaterwoude?

Een ieder beleeft kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rijnsaterwoude is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.