i

Waterhardheid Rijnsburg

 • Zacht
  0
 • 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Rijnsburg kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 7,34 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Rijnsburg is een relatief kleine woonplaats met 14.660 inwoners. Rijnsburg bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Katwijk.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Rijnsburg

De waarneming van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Rijnsburg objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Rijnsburg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Rijnsburg

Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Rijnsburg?

Een ieder ervaart kalkvrij leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijnsburg is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.