i

Waterhardheid Rijnsburg

 • Zacht
  0
 • 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Rijnsburg. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Rijnsburg is een relatief kleine woonplaats met 14.660 inwonenden. Rijnsburg maakt deel uit van de gemeente Katwijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Kaart van place+Rijnsburg+Katwijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Wim - Rijnsburg
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Rijnsburg

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Rijnsburg waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Rijnsburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Rijnsburg

Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Rijnsburg?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rijnsburg is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.