i

Waterhardheid Rijsenhout

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Rijsenhout. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Rijsenhout is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rijsenhout is een erg kleine woonplaats met 4.030 inwonenden. Rijsenhout ligt in de gemeente Haarlemmermeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Rijsenhout

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Rijsenhout waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Rijsenhout**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rijsenhout

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Rijsenhout?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rijsenhout is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.