i

Waterhardheid Rijsenhout

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Rijsenhout heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Rijsenhout is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rijsenhout is een erg kleine woonplaats met 4.030 inwonenden. Rijsenhout hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Rijsenhout

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en het schoonmaken van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Rijsenhout waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Rijsenhout**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rijsenhout

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Rijsenhout?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaliter voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rijsenhout is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.