i

Waterhardheid Rijswijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Rijswijk is om en nabij de 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Rijswijk is een vrij grote woonplaats met 47.365 inwoners. Rijswijk maakt deel uit van de gemeente Rijswijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Rijswijk+Rijswijk

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Wytze - Rijswijk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Rijswijk

Sommige mensen kunnen hardheid van 10,36 dH "OK" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Rijswijk waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Rijswijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijswijk

Rekensom voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Rijswijk?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijswijk is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.