i

Waterhardheid Rijswijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Rijswijk. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Rijswijk is een betrekkelijk grote woonplaats met 47.365 inwoners. Rijswijk is onderdeel van de gemeente Rijswijk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Rijswijk

U kunt waterhardheid van 10,36 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Rijswijk waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 Duitse graden in Rijswijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Rijswijk

Rekensom voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Rijswijk?

Een ieder beleeft volledig onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rijswijk is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 10,36 naar 0 dH te verminderen.