i

Waterhardheid Rijswijk (GLD)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Rijswijk (GLD) is ongeveer 4,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Rijswijk (GLD) biedt plaats aan 665 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Rijswijk (GLD) is onderdeel van de gemeente Buren. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Rijswijk (GLD)

Men kan een hardheid van 4,90 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water van 4,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Rijswijk (GLD) objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,90 Duitse graden in Rijswijk (GLD)**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijswijk (GLD)

Calculatie voor 4,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Rijswijk (GLD)?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijswijk (GLD) is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,90 naar 0 dH terug te dringen.