i

Waterhardheid Rijswijk (GLD)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 dH. Zo hard is het leidingwater in Rijswijk (GLD) minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Rijswijk (GLD) is 11,50 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Rijswijk (GLD) biedt plaats aan 665 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rijswijk (GLD) maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Rijswijk (GLD)

Men kan een waterhardheid van 4,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Rijswijk (GLD) objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,90 Duitse graden in Rijswijk (GLD)**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Rijswijk (GLD)

Becijfering voor 4,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Rijswijk (GLD)?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rijswijk (GLD) is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,90 naar 0 dH terug te dringen.