i

Waterhardheid Rilland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Rilland minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Rilland is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Rilland biedt plaats aan 3.055 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rilland hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.

Hardheid normering

Kaart van place+Rilland+Reimerswaal

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Rien - Hansweert
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Rilland

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Rilland objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Rilland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rilland

Berekening voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Rilland?

Iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rilland is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.