i

Waterhardheid Rotterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Rotterdam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Rotterdam is onderdeel van de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een nogal grote woonplaats met 555.050 inwoners. Rotterdam bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Rotterdam

Men kan waterhardheid van 4,98 dH "prima" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Rotterdam objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Rotterdam**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rotterdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Rotterdam?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rotterdam is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.