i

Waterhardheid Rotterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Rotterdam ligt in de buurt van de 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Rotterdam is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Rotterdam hoort bij de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een tamelijk grootschalige woonplaats met 555.050 inwoners. Rotterdam ligt in de gemeente Rotterdam. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Rotterdam+Rotterdam

"Review beoordeling: 10 uit 10"

H.Kramer - Rotterdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Rotterdam

Iemand kan hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Rotterdam objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Rotterdam**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Rotterdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Rotterdam?

Een ieder ondervindt zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rotterdam is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.