i

Waterhardheid Rotterdam-Albrandswaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Rotterdam-Albrandswaard kenmerkt zich door een waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Rotterdam-Albrandswaard bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Albrandswaard.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Rotterdam-Albrandswaard

Iemand kan hardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Rotterdam-Albrandswaard waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Rotterdam-Albrandswaard**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Rotterdam-Albrandswaard

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Rotterdam-Albrandswaard?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rotterdam-Albrandswaard is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.