i

Waterhardheid Rotterdam-Albrandswaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Rotterdam-Albrandswaard. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Rotterdam-Albrandswaard is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Rotterdam-Albrandswaard is onderdeel van de gemeente Albrandswaard. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Rotterdam-Albrandswaard

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Rotterdam-Albrandswaard objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Rotterdam-Albrandswaard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Rotterdam-Albrandswaard

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Rotterdam-Albrandswaard?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rotterdam-Albrandswaard is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.