i

Waterhardheid Rozenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Rozenburg kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Rozenburg is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Rozenburg telt 85 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Rozenburg hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Rozenburg+Haarlemmermeer

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Rakesh - Nieuw-Vennep
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Rozenburg

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Rozenburg waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Rozenburg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Rozenburg

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Rozenburg?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rozenburg is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.