i

Waterhardheid Rozenburg (Haarlemmermeer)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Rozenburg kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Rozenburg is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Rozenburg is een kleine woonplaats met 85 inwonenden. Rozenburg hoort bij de gemeente Haarlemmermeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Rozenburg

De indruk van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Rozenburg waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Rozenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Rozenburg

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Rozenburg?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Rozenburg is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.