i

Waterhardheid Rozenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Rozenburg. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Rozenburg telt 12.420 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Rozenburg ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Rozenburg

Iemand kan hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Rozenburg objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Rozenburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Rozenburg

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Rozenburg?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rozenburg is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.