i

Waterhardheid Rozenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Rozenburg minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Rozenburg is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Rozenburg telt 12.420 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Rozenburg ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Rozenburg

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Rozenburg waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Rozenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Rozenburg

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Rozenburg?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine restant komt het vaakst voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rozenburg is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.