i

Waterhardheid Rumpt

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Rumpt minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Rumpt is 9,20 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Rumpt telt 900 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rumpt maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Rumpt+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tjerk - Geldermalsen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Rumpt

Mensen kunnen een hardheid van 7,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 7,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Rumpt waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 dH in Rumpt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Rumpt

Berekening voor 7,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Rumpt?

Een ieder beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rumpt is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.