i

Waterhardheid Rumpt

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Rumpt. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Rumpt biedt plaats aan 900 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Rumpt maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Hardheid normering

Kaart van place+Rumpt+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tjerk - Geldermalsen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Rumpt

De waarneming van een gegeven hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 7,00 dH "acceptabel" vinden en dus het boenen van de kranen accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water van 7,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Rumpt objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,00 Duitse graden in Rumpt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rumpt

Becijfering voor 7,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Rumpt?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Rumpt is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.