i

Waterhardheid 's-Graveland

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in 's-Graveland. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

's-Graveland is een kleine woonplaats met 1.245 inwonenden. 's-Graveland ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater 's-Graveland

De betekenis van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douche accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid 's-Graveland waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in 's-Graveland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water 's-Graveland

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in 's-Graveland?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 's-Graveland is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.