i

Waterhardheid 's-Gravenhage (Den Haag)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in 's-Gravenhage (Den Haag) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in 's-Gravenhage (Den Haag) is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

's-Gravenhage maakt deel uit van de top 50 steden in Nederland en is daarmee een vrij omvangrijke woonplaats met 505.825 inwoners. 's-Gravenhage is onderdeel van de gemeente 's-Gravenhage. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+'s-Gravenhage+'s-Gravenhage

"Review beoordeling: 10 uit 10"

A. Sanders-Kranenburg - 's-Gravenhage
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water 's-Gravenhage

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de badkamer dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid 's-Gravenhage objectief testen

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in 's-Gravenhage**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water 's-Gravenhage

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in 's-Gravenhage?

Praktisch iedereen beleeft zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Gravenhage is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.