i

Waterhardheid 's-Gravenhage (Den Haag)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in 's-Gravenhage (Den Haag) kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

's-Gravenhage hoort bij de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een tamelijk grootschalige woonplaats met 505.825 inwoners. 's-Gravenhage ligt in de gemeente 's-Gravenhage. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water 's-Gravenhage

Iemand kan een hardheid van 4,98 dH wellicht "normaal" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid 's-Gravenhage waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in 's-Gravenhage**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water 's-Gravenhage

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in 's-Gravenhage?

Een ieder beleeft zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats 's-Gravenhage is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.