i

Waterhardheid 's-Gravenzande

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in 's-Gravenzande. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

's-Gravenzande telt 20.445 inwonenden. Dit is een redelijk kleine woonplaats. 's-Gravenzande maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater 's-Gravenzande

Men kan een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid 's-Gravenzande waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in 's-Gravenzande**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water 's-Gravenzande

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in 's-Gravenzande?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Gravenzande is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.