i

Waterhardheid 's-Heerenhoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in 's-Heerenhoek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in 's-Heerenhoek is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

's-Heerenhoek telt 1.985 inwoners. Het is een kleine woonplaats. 's-Heerenhoek is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+'s-Heerenhoek+Borsele

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Janneke - 's-Heerenhoek
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater 's-Heerenhoek

De waarneming van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en het schrobben van de kranen accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid 's-Heerenhoek waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in 's-Heerenhoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water 's-Heerenhoek

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in 's-Heerenhoek?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 's-Heerenhoek is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.