i

Waterhardheid 's-Heerenhoek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in 's-Heerenhoek ligt in de buurt van de 6,38 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

's-Heerenhoek is een kleine woonplaats met 1.985 inwoners. 's-Heerenhoek bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+'s-Heerenhoek+Borsele

"Review beoordeling: 10 uit 10"

van der Vliet - 's-Heerenhoek
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater 's-Heerenhoek

Mensen kunnen waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid 's-Heerenhoek waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in 's-Heerenhoek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid 's-Heerenhoek

Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in 's-Heerenhoek?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Heerenhoek is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.