i

Waterhardheid Santpoort-Noord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Santpoort-Noord. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Santpoort-Noord biedt plaats aan 6.860 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Santpoort-Noord maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Santpoort-Noord

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Santpoort-Noord objectief duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Santpoort-Noord**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Santpoort-Noord

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Santpoort-Noord?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Santpoort-Noord is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.