i

Waterhardheid Santpoort-Noord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Santpoort-Noord heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Santpoort-Noord is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Santpoort-Noord telt 6.860 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Santpoort-Noord bevindt zich in de gemeente Velsen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Santpoort-Noord

Men kan een hardheid van 6,00 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Santpoort-Noord waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Santpoort-Noord**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Santpoort-Noord

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Santpoort-Noord?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Santpoort-Noord is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.