i

Waterhardheid Santpoort-Zuid

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Santpoort-Zuid. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Santpoort-Zuid is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Santpoort-Zuid telt 3.210 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Santpoort-Zuid maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Santpoort-Zuid

De perceptie van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Santpoort-Zuid objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Santpoort-Zuid**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Santpoort-Zuid

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Santpoort-Zuid?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in gebieden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Santpoort-Zuid is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.