i

Waterhardheid Santpoort-Zuid

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Santpoort-Zuid kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Santpoort-Zuid biedt plaats aan 3.210 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Santpoort-Zuid ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Santpoort-Zuid

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de douche dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Santpoort-Zuid objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Santpoort-Zuid**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Santpoort-Zuid

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Santpoort-Zuid?

Praktisch iedereen beleeft zacht water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Santpoort-Zuid is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.