i

Waterhardheid Sassenheim

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Sassenheim kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Sassenheim is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Sassenheim is een redelijk kleine woonplaats met 15.565 inwonenden. Sassenheim hoort bij de gemeente Teylingen. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Sassenheim

De indruk van een bepaalde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Sassenheim waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Sassenheim**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Sassenheim

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Sassenheim?

Praktisch iedereen ervaart onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sassenheim is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.