i

Waterhardheid Sassenheim

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Sassenheim minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Sassenheim is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Sassenheim biedt plaats aan 15.565 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Sassenheim hoort bij de gemeente Teylingen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Sassenheim

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Sassenheim waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Sassenheim**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sassenheim

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Sassenheim?

Onthard water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sassenheim is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.