i

Waterhardheid Schagen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Schagen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Schagen biedt plaats aan 18.540 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Schagen bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Schagen

De gewaarwording van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Schagen objectief testen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Schagen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Schagen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Schagen?

Iedereen ervaart kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schagen is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.