i

Waterhardheid Schagen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Schagen minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Schagen is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Schagen telt 18.540 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Schagen maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Schagen

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Schagen objectief testen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Schagen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Schagen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Schagen?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schagen is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.