i

Waterhardheid Schagerbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Schagerbrug is 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Schagerbrug biedt plaats aan 2.040 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Schagerbrug bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Schagerbrug

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de douche aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Schagerbrug waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Schagerbrug**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schagerbrug

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Schagerbrug?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schagerbrug is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.