i

Waterhardheid Schagerbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Schagerbrug. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Schagerbrug is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Schagerbrug is een kleine woonplaats met 2.040 inwoners. Schagerbrug hoort bij de gemeente Schagen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Schagerbrug

De indruk van een bepaalde hardheid is zeer subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en dus het schoonmaken van de kranen accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Schagerbrug objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Schagerbrug**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Schagerbrug

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Schagerbrug?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schagerbrug is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.