i

Waterhardheid Schalkwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,20 dH
  HOOGSTE: 7,40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Schalkwijk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,20 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Schalkwijk is 7,40 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Schalkwijk is een kleine woonplaats met 1.890 inwonenden. Schalkwijk ligt in de gemeente Houten. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Schalkwijk

Men kan waterhardheid van 6,20 dH wellicht "prima" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Schalkwijk waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,20 dH in Schalkwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Schalkwijk

Rekensom voor 6,20 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Schalkwijk?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schalkwijk is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,20 naar 0 dH te reduceren.