i

Waterhardheid Schalkwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,20 dH
  HOOGSTE: 7,40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,20 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Schalkwijk minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter leidingwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Schalkwijk is 7,40 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Schalkwijk is een kleine woonplaats met 1.890 inwoners. Schalkwijk ligt in de gemeente Houten. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Schalkwijk

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een waterhardheid van 6,20 Duitse graden "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Schalkwijk waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,20 dH in Schalkwijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schalkwijk

Calculatie voor 6,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Schalkwijk?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schalkwijk is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,20 naar 0 dH te verminderen.