i

Waterhardheid Schardam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Schardam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Schardam is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Schardam is een kleine woonplaats met 105 inwonenden. Schardam bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Schardam+Zeevang

"Review beoordeling: 10 uit 10"

F van der Heide - Haarlemmerliede
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Schardam

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Schardam waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Schardam**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Schardam

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Schardam?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in streken met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schardam is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.