i

Waterhardheid Schardam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het water in Schardam. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Schardam is een zeer kleine woonplaats met 105 inwoners. Schardam hoort bij de gemeente Zeevang. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Schardam

De betekenis van een gegeven waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Schardam objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Schardam**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schardam

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Schardam?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schardam is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.