i

Waterhardheid Scharwoude

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Scharwoude bedraagt ongeveer 10,36 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Scharwoude biedt plaats aan 440 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Scharwoude maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Scharwoude

Mensen kunnen een hardheid van 10,36 dH misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Scharwoude objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 10,36 dH in Scharwoude**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Scharwoude

Becijfering voor 10,36 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Scharwoude?

Onthard water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Scharwoude is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.