i

Waterhardheid Scharwoude

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Scharwoude. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Scharwoude is 0,00 dH. Dit is te kwalificeren als water.

Scharwoude telt 440 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Scharwoude ligt in de gemeente Koggenland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Scharwoude

Mensen kunnen een hardheid van 10,36 dH "normaal" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Scharwoude waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 dH in Scharwoude**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Scharwoude

Berekening voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Scharwoude?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Scharwoude is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 10,36 naar 0 Duitse graden te verminderen.