i

Waterhardheid Schellinkhout

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Schellinkhout is ongeveer 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Schellinkhout is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Schellinkhout telt 810 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Schellinkhout hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Schellinkhout

Iemand kan een hardheid van 6,00 dH wellicht "OK" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Schellinkhout objectief duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Schellinkhout**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schellinkhout

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Schellinkhout?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt veelal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schellinkhout is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.