i

Waterhardheid Schellinkhout

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Schellinkhout minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Schellinkhout is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Schellinkhout is een kleine woonplaats met 810 inwonenden. Schellinkhout hoort bij de gemeente Drechterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Schellinkhout

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het boenen van de douche dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Schellinkhout objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Schellinkhout**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Schellinkhout

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Schellinkhout?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in oorden met hard water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schellinkhout is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.