i

Waterhardheid Schelluinen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Schelluinen is ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Schelluinen telt 1.225 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Schelluinen hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Schelluinen

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Schelluinen objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Schelluinen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schelluinen

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Schelluinen?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schelluinen is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.