i

Waterhardheid Schelluinen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Schelluinen minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Schelluinen is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Schelluinen biedt plaats aan 1.225 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Schelluinen bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Schelluinen

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Schelluinen waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Schelluinen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Schelluinen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Schelluinen?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schelluinen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.