i

Waterhardheid Schermerhorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Schermerhorn heeft een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Schermerhorn telt 1.350 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Schermerhorn maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Schermerhorn

U kunt een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Schermerhorn waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Schermerhorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schermerhorn

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Schermerhorn?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schermerhorn is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.