i

Waterhardheid Schermerhorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Schermerhorn minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Schermerhorn is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Schermerhorn telt 1.350 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Schermerhorn is onderdeel van de gemeente Alkmaar. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Schermerhorn+Alkmaar

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Joost de Boer - Alkmaar
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Schermerhorn

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de douche voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Schermerhorn waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Schermerhorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schermerhorn

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Schermerhorn?

Iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schermerhorn is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.