i

Waterhardheid Scherpenzeel (GD)

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Scherpenzeel (GD) bedraagt ongeveer 5,90 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Scherpenzeel biedt plaats aan 9.400 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Scherpenzeel maakt deel uit van de gemeente Scherpenzeel. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Scherpenzeel

Sommige mensen kunnen hardheid van 5,90 Duitse graden "normaal" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Scherpenzeel objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 Duitse graden in Scherpenzeel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Scherpenzeel

Berekening voor 5,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Scherpenzeel?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in regio’s met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Scherpenzeel is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 dH te verminderen.