i

Waterhardheid Scherpenzeel (GD)

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Zo hard is het leidingwater in Scherpenzeel (GD) minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Scherpenzeel (GD) is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Scherpenzeel is een zeer kleine woonplaats met 9.400 inwoners. Scherpenzeel is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Scherpenzeel.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Scherpenzeel+Scherpenzeel

"Review beoordeling: 10 uit 10"

J. Woning - Culemborg
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Scherpenzeel

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,90 dH "OK" vinden en het schrobben van de douche aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Scherpenzeel objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Scherpenzeel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Scherpenzeel

Berekening voor 5,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Scherpenzeel?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Scherpenzeel is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 5,90 naar 0 dH te verminderen.