i

Waterhardheid Schiphol

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Schiphol. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Schiphol is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Schiphol maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Schiphol

De beleving van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Schiphol objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Schiphol**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schiphol

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Schiphol?

Praktisch iedereen beleeft onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schiphol is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.