i

Waterhardheid Schiphol

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Schiphol. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Schiphol is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Schiphol maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid meter

Kaart van place+Schiphol+Haarlemmermeer

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Rakesh - Nieuw-Vennep
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Schiphol

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Schiphol waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Schiphol**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schiphol

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Schiphol?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schiphol is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.