i

Waterhardheid Schiphol-Rijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Schiphol-Rijk minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Schiphol-Rijk is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Schiphol-Rijk maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Schiphol-Rijk

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Schiphol-Rijk objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Schiphol-Rijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schiphol-Rijk

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Schiphol-Rijk?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schiphol-Rijk is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.