i

Waterhardheid Schiphol-Rijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Schiphol-Rijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Schiphol-Rijk is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Schiphol-Rijk is onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Schiphol-Rijk

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden en het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Schiphol-Rijk objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Schiphol-Rijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schiphol-Rijk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Schiphol-Rijk?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schiphol-Rijk is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.